Lifttypen - Alles over liften


Voorstellen van de belangrijkste lifttypen, skilifttypen, liftsoorten of soorten liften in skigebieden.


8-persoons stoeltjesliften

Dit uiterst comfortabele en moderne liftsysteem met acht zitplaatsen heeft een bijzonder hoge capaciteit van max. 4000 personen per uur.

6-persoons stoeltjesliften

Dit uiterst comfortabele en moderne liftsysteem met zes zitplaatsen heeft een bijzonder hoge capaciteit van max. 3.200 personen per uur.

Gondels vanaf 8 personen

Gondels worden meestal gebruikt om de wintersporters vanuit het dal naar de skigebieden te brengen. Door de gesloten cabines zijn de wintersporters perfect beschermd tegen weer en wind.

Combiliften

Dit innovatieve kabelbaansysteem combineert de voordelen van een koppelbare gondel met die van een koppelbare stoeltjeslift. Gondels en stoeltjes worden tegelijkertijd gebruikt, waarbij de in- en uitstapplaatsen gescheiden zijn en aan de eisen van het betreffende lifttype zijn aangepast.

3S-liften

3S-liften zijn een combinatie van een gondel met een pendellift. Het zijn koppelbare rondlopende liften met een capaciteit van max. 35 passagiers per cabine en max. 6000 personen per uur.

Funitels

Een Funitel is een cabinelift met twee evenwijdig aan elkaar verlopende transportkabels. Dit door Doppelmayr geperfectioneerde systeem is uiterst windvast en staat windsnelheden van meer dan 100 km per uur toe.

Funifors

De Funifor kabelbaan is een door Doppelmayr gepatenteerd pendelliftsysteem. De belangrijkste kenmerken zijn de windvastheid door een breed kabelspoor van de dragende kabel en de onafhankelijke aandrijving van elke cabine.

Pendelbanen

Bij de pendelbaan ('klassieke' kabelbaan) gaan er een of twee cabines, inclusief raderwerk en ophanging, heen en weer tussen de stations.

Kabeltreinen

Kabeltreinen zijn uitgesproken weerbestendig en windvast. Een of twee voertuigen lopen op een vast spoor (voornamelijk bestaande uit rails). De voertuigen worden meestal door middel van een kabel voortgetrokken.

Tandradbanen

De tandradbanen zijn treintjes met tandraderen om hellingen van max. 48% te kunnen overbruggen. Deze banen worden meestal gebruikt om de wintersporters over een langer traject naar het skigebied te vervoeren. De afzonderlijke wagons kunnen onafhankelijk van elkaar bewegen.

Cabriolets

Een cabriolet is een open gondel en de opvolger van een bakjeslift. De cabriolets zijn tegenwoordig moderne liften, die bij het in- en uitstappen gas terugnemen en de wintersporters meestal vanaf de parkeerplaatsen of van het ene naar het andere deel van het dorp brengen.

1-persoons stoeltjesliften

De lijst met eenpersoons stoeltjesliften wordt steeds kleiner, omdat deze meestal worden vervangen door liften met een grotere capaciteit. De capaciteit van een eenpersoons stoeltjeslift is meestal minimaal en is daardoor economisch niet meer verantwoord.

Bakjesliften

Een bakjeslift is een lift met een rondlopende kabel waaraan vastgeklemde bakjes (deels met dak) hangen. Een bakje biedt meestal plaats aan twee personen en de snelheid verandert bij het in- en uitstappen meestal niet.